måndag, december 03, 2007

Ny grundlag i Burma förbjuder oppositionenMan kan undra vad juntan i Burma tror egentligen. Viss yttre press har fått den att röra sig något, men oroande signaler tyder på att det går åt rakt fel håll.

Den har frigett fångar - men inte huvudsakligen politiska.

Den sysslar med att skriva om konstitutionen och hävdar att det ska leda till val, men den nya konstitutionen gör att Aung San Suu Kyi inte kan kandidera.

Varför?

Jo, därför att hon är den enda enande samlande kraften mäktig nog att utmana skräckregimen. Och hon vann överlägset förra gången Burmeserna fick rösta, 1990. Den vinsten har hon dock aldrig fått skörda frukten av eftersom juntan, givetvis, struntade i valresultatet och satte henne i husarrest.
DN idag.(TT-AFP)

Efter 14 år av pladder har juntan nu satt sig för att genomföra tredje steget i vad den kallar för sju-stegs-reformen. En ny konstitution. Men den nya grundlagen skrivs utan att oppositionen, eller exempelvis FN:s utsända, tillåts blanda sig i saken. Och munkarnas demonstrationståg i september, bilden ovan är från de dagarna, viftas bort som "obetydliga".

Trösten är att det kommer rapporter om att munkarna börjat röra på sig igen. Det är min okuvliga tro att demokrati inte går att hejda den dag folket bestämt sig.

BBC

1 kommentar:

Catti Ullström sa...

Visst hoppas man, men herregud vad det känns hopplöst och svårt ibland. Men i slutändan tror jag också att folket kommer att segra, frågan är bara hur länge till folket får vänta på sin seger...

//Catti