söndag, december 02, 2007

Mossblått och fagra ord

Om man läser Dagens Nyheters debattsida idag kan man lätt få för sig att ett moderat landstingsråd mest känd för sin mammas mandelmusslor och sin makes statsministerskap plötsligt kommit på att börja ta ansvar för sina handlingar som landstingspolitiker.

Men det vore väl bra!

Tänk om moderater börjar prata kvalitet i sjukvården. Kanske Filippa Reinfeldt kan tipsa sina kollegor i kommunerna om saken - kvalitet i skolan, kvalitet i förskolan, kvalitet i äldreomsorgen.
Det kunde rentav bli ett tema för nån slags aktivitet som man kunde kalla för rådslag eller så.

Det känns lite panikslaget det hela. Hur, till att börja med, tänkte ni att man skulle kunna höja kvaliteten i sjukvården om man stänger 9 av 14 närakuter?
Hur, tänkte ni, att man skulle höja kvaliteten i sjukvården när man minskar det ekonomiska utrymmet genom att sänka skatterna?
På vilket sätt blir kvaliteten bättre för gamla när man börjar ta ut hyra för rullstolarna på 1 200 kronor per år? Kommer tågen i tid om man inför zonavgifter och höjer SL-taxan så att det kostar 80 spänn att åka från Märsta in till city?

För denna plötsliga "omprövning" har väl inget med opinionssiffror att göra?
Syftet är att förnya vårt sjukvårdspolitiska budskap och fördjupa det inom några av de områden där väljarna förväntar sig tydliga besked. I framtiden ska moderat sjukvårdspolitik i högre grad handla om kvalitet och den vardag som patienterna upplever, i lägre grad om vem som ska sköta vad.

Hör noga vad hon och Schlingmann säger: Syftet är att förnya vårt sjukvårdspolitiska budskap.
Det är alltså retoriken de är ute efter, inte innehållet, själva sjukvården. Budskapet ska förnyas.

Det är precis som i skattefrågan, eller förresten alla politikområden - det är samma gamla mossa som vanligt.
Men orden ska bli lite vackrare.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: