lördag, december 08, 2007

Europa+Afrika=sant? Men Zim då...


Det är knivigt att vara imperialist nuförtiden.


Förr skickade vi, de rika, rissäckar till de svältande afrikanerna i utbyte mot olja och diamanter och guld.

Sen uppfanns Världsbanken och handel och utveckling och system och vi prackade på - nej ursäkta mig - vi erbjöd tillväxtnycklar som utbildningssystem, skattesystem, demokratiutveckling och massor av andra viktiga och bra saker. Men villkorade. Motköp är viktiga saker i biståndssvängen och motköp handlar inte bara om att handla stridsflygplan utan också om värderingar. No sex before marriage som arbetsmetod mot aids. För att ta ett exempel, som dessutom förutsätter att det är en mänsklig rättighet att leva i den heliga treenigheten mamma pappa barn och hörsamma påvens förbud mot preventiva medel som kondomer. Trots att de räddar liv och kan hedja spridningen av Hiv.


Nu möts Europa och Afrika för första gången någonsin som jämbördiga därför att nu har de afrikanska ledarna ledsnat på imperialism oavsett om den är materiell eller handlar om värderingar.

Förra gången var det rökt på grund av Mugabe och Zimbabwe, det var fyra år sen.


Och det här är riktigt svårt och kräver verkligen en smula ansträngning i skallbasen:

Ja man kan och ska avsky Mugabes illgärningar. Han är en odemokratisk despot och han skadar Zimbabwes folk.

Eftervärldens dom över honom kommer att bli hård.
Vi ska göra vad vi kan för att stödja en demokratisk utveckling i Zimbabwe. Men vi kan inte tillåta att Mugabe en gång till kidnappar hela den viktiga dialogen mellan Europa och Afrika.

Därför är det rätt att delta i förhandlingarna.

Varför försvarar afrikanska ledare Mugabe?

Svaret är komplicerat men kasta om perspektivet en stund så är det lättare att se problemet:
Anta att Sydafrika, en demokrati som vi gillar i Afrika, en ekonomisk motor för hela kontinenten även om den hackar och demokratin svajar betänligt just nu, antag alltså att Mbeki för Sydafrika uttalar ett avståndstagande gentemot Sarkozy, Frankrikes president, för att han för en orättvis politik.

Eller att Mbkei och de övriga afrikanska ledarna säger; nej, vi talar inte med er europeer för ni är kompisar med Belgien. Eller Holland. Eller Italien. Berlusconi! Eller Danmark för att de tillåter att man publicerar nidbilder på profeter i tidningarna.

Vi ska samtala med alla länder, vilket inkluderar Zimbabwe.
Men Robert Mugabe får inte besök av tomten i år heller eftersom han stulit julmaten från sitt eget folk och det är faktiskt en annan historia.
Och missa inte heller den senaste utvecklingen i Burma med flera hundra människor som helt enkelt försvunnit.
.

Inga kommentarer: