torsdag, december 06, 2007

Dagen då Internet gick om tevetittandet och tomten blev utröstad ur Idol

Vi ser numera 79 minuter om dagen på Internet och det har alltså då gått om teve, och alltsammans är nog mitt fel.

Därför att jag missar numera allt man ska veta om teve.

"Bondesökerfru-Lars-Allan i skandal-sex-drama med Bondesökerfruförandra-gången-Liza." hojtar ett löp och fattar absolut ingenting. Nej det sa säkert nåt annat jag nu glömt, jag har noll koll. Men jag fascineras av hur man numera gör löpsedlar och jag utgår från att de säljer bra annars skulle de inte stå så där, varje dag:
"Robinson-Jan-Emanuel och Bondesökerfru-Karl-Bertil slogs om Farmen-Qristina." Ni vet. Jag vet inte. Jag ser inte längre på teve. Jag ser på Internet.

Sen såg jag om "tretton dagar" i går kväll och det är ju en förbaskat bra film med Kevin Costner i en tung roll som Kennedyrådgivare. PÅ DVD. Inte teve.

På väggen hänger ett berömt porträtt av bröderna Kennedy som är taget den där gången under Kubakrisen, en fantasisk bild smygfotat genom ett fönster med gardinen fördragen. Siluetterna ser så bekymrade ut att man genast förstår att här hotar det slutliga kriget, kärnvapenkriget. Och det slår mig att året efter mördades ju JF Kennedy och att Joe, som jag känner, började sin karriär som politisk rådgivare med att arbeta som talskrivare åt Kennedy. John F Kennedy.

Jäklar. Jag har glömt att fråga om han var med då under Kubakrisen, det kan ha varit han som skrev det där berömda talet och kanske han var med under Kongokrisen (Dag Hammarsköld!) och förstås medborgarrättsrörelsens uppvaknande i tidigt 1960-tal. Det var han förstås - attans nu måste jag minnas att fråga honom om Kubakrisen när vi ses nästa gång. I Washington efter valet eller möjligen Köpenhamn redan i vår om han orkar resa en gång till till Europa. Joe är inte längre ung nämligen och jag slår vad om att han vet mer om America Idol än jag gör om den svenska motsvarigheten för i huvudet rör det sig fortfarande som kvicksilverålar. Snabbt och blankt.

Det är han som har myntat det bästa rådet i hela världen om allting:
- If it aint broken, don´t fix it!

Om saker fungerar, försök inte ändra det.
Men Joe har också skrivit 100 good advices about political campaigning som han fortfarande inte gett ut den filuren. Den finns i blåkopior i halva den demokratiska delen av världen men inte i en bokhandel.

Alla andra som han ger ut böcker och tjänar grova pengar men inte Joe, han är av en annan sort. Den sorten som otåligt undrar när vi ska fixa en fond så vi kan resa upp andra halvan av den afrikanske kontinenten mot demokratiska grundpelare.
Det låter som han vore en snabbtänkt 20-åring men det är fel. Han är en snabbtänkt - tja, gissningsvis 80-åring. Kriget var han ju med dom. Michel hans kompis rymde med livlinan på riktigt från Frankrike och flög med Royal Air Force tillbaka. Så de två måste vara minst 80.
Nå, nu har alltså i alla fall Internet slutligen tagit över och gått om före tevetittande.
Såna påståenden får konsekvenser. Massmedia finns men krymper även om det finns viktiga undantag och de undantagen handlar (delvis) om dokusåporna. Interaktivt.

"På spåret" ser jag om jag kan (Det är inteaktivt men man hojtar ikapp med deltagarna ortsnamn som visar sig vara fel. Eller rätt.)
På spåret räknas inte inser jag när en ättelägg instruerar mig i nåt som kallas Andra avenyn och är så dåligt så jag nästan spricker.

Nu ska det vara så, Det är det dåliga som är bra får jag veta. Och dessutom är tydligen detta ännu en variant på dokusåpa eftersom skådisarna tagits ut i en slags Robinsontävling innan själva teveserien startar. Fick man rösta via sms också?

Det är väl det som är på gång. Att man ineraktivt lattjar med Internet och SMS, röstar först in sina nya okända skådespelartalanger, sen får de ett manus som man också röstat in i en annan tävling. Detta sätts ihop av olika regissörer, som givetvis tagits ut i en omröstning med jury - och man får rösta om olika slut. På biograferna visas samma film i tre olika versioner och tio minuter före slutet får publiken rösta om alla ska dö i slutscenen, om hon får drömprinsen på slutet - eller om vi ska ha en amerikansk cliffhanger.

Scrubs ser jag ibland och House, på teve, och Spin City och West Wing, men jag har slutat att idiotpassa nyheterna för dem läser/lyssnar/ser jag på - Internet. Det blir mindre ansträngande för man kan snabbspola förbi när Alfredius blir för trist. Ibland kan man då inte heller undvika Jan Josephsons dolda kamera-reportage nu senast om köttfärsen på ICA. Snacka om att bränna varumärken förresten.
Men - i den nya tiden får vi allt se hur stor skadan blir. Jag tror att medierna sprungit vidare till lunch dagen efter och inte ens stora nyheter som den där sprider sig längre till alla medier.

Fast egentligen ångrar jag en sak.

Jag har inte heller sett årets julkalender.
Attans, det är säkert många tomtar i den i år. Jag gillar tomtar.

Bilden? Den är från förra årets specialutgåva av S.ta Idol. Jurymedlemmarna är grabbarna med solglasögonen. Och massorna är de som kom med i slututtagningen.
Tyvärr röstades den riktiga tomten ut ur tävlingen därför att han envisades med att säga HoHo och nån imbecill republikan tolkade det som ett 4letterword som betyder Hora och han blev så pissed off att han ställde in Rudolf i stallet och gick in för att dricka upp all glöggen.
.
Annars tycker jag gårdagens mediahändelse är den fantastiska nyheten om två kvinnor som dukar upp en historia om att diverse politiker som Fälldin, Geijer, Olof Johansson skulle ha varit pedofiler för trettio år sen.
Med totalt okritiska journalister så kan man sälja vad som helst.
Förresten har jag från säker källa att Lena Smedsås också köpte sex från Bordellmamman. Och Laila Freivalds. Samt Per Albin förstås.
.
Eftersom detta nu timade sig på stor nyhetsplats i alla tevekanaler kom plötsligt frågan för mig om det finns ett samband mellan tevenyheternas seriositet och tevetittarnas val att istället använda internet för sin mediakonsumtion - men det finns säkert inget som helst samband.

2 kommentarer:

Zharaq sa...

Eva, don't worry! Du kan se julkalendern på SVTs hemsida. Då behöver du inte ens använda tvn=) Tips: Julkalendermaraton på julafton!

Eva sa...

=D Tack kära söta zharaq...

Åsså har NRK.no en norsk version.
Och så vidare...