fredag, december 14, 2007

Baksmällan

Min penna löper ifrån mig när jag har lite mycket omkring, otyglad, ouppfostrad men glad.
Jag skulle ju ha skrivit om ljus, för jag tycker mer om ljuset än mörkret.
Om Lucia som är så sagolikt.

Om små tultar som tomtar och småtomtar som tultar och berätta om barnens hemmagjorda pepparkaks-kostymer som blev till därför att lillpojken vägrade stjärngosse, tyckte tomtar var töntiga och inte fick bli lucia.
Skada, han hade blivit en söt lucia, han hade ljusa lockar dessutom ganska länge och var liksom sin syster som också vägrade töntiga figurer i luciatåget sötast i hela lucieriet.
Hon tog ut en fullskalig hämnd flera år senare när hon uppenbarade sig i rosa pyjamas med små björnar på skolavslutningen i en hårfärg som trotsade all beskrivning. Hon var söt då också. Och strålade.
Mödrar är sorglöst befriade från objektivitetstvånget...
.
I alla fall.
Så blev det istället nån slags story om Lucifer. Rackarns penna. På självaste Luciadagen!
.
Nu åkte jag hem igår kväll och passerade en rondell som till vardags är kolossalt alldeles trist, och den är nu upplyst av marschaller, som jag antar att våra rättrådiga moderatstyrda kommunalråd har placerat ut alldeles själv för att vägleda alla våra ungdomar genom lucianatten. Om man finge tro dom, kommunalråden, så sysslar dom med sånt nämligen, lite julpyssel. Och tvättar klotter.
Inte så konstigt då att de glömmer att byta gatlamporna som slocknat och uppfylla löftet om att bygga upp förskolan i Runby som brann ner för några månader sedan.
.
Tomten själv har blivit alldeles villrådig av allt detta så han beslöt plötsligt att han skulle fira Lucia också och det gick som synes inte så bra. Alls.
Så nu låter han hälsa att han önskar sig en vit jul och snälla barn så att allt blir som vanligt igen.
Jag för min del önskar snälla vuxna. Såna som skriver avtal på Bali om miljön och tänker efter före. (Nej, jag har inte tänkt gå med i nykterhetslogen, men jag stödjer gärna IOGT:s kampanj ändå. Jag betalar kyrkskatt och är kvar i statskyrkan och av kulturella skäl. Det finns ingen logik i det men det känns ok. SSUarna ska förresten dra igång Rör inte min kompis-kampanjen igen, den stödjer jag också.)
.
Jag fick hursomhaver en julklapp av Antoinia Ax:on Johnson igår med posten, jag antar att alla i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige i vår kommun har fått det - i form av en bok till nyanlända flyktingbarn.
Såna julklappar vill jag gärna ha flera av. 4 000 barnböcker har hon delat ut, vilket jag tycker är jättebra.
En bok för alla hotas av nedläggning för att regeringen plötsligt drog in pengarna - hela slanten, 10 miljoner kronor, dras in som julklapp till alla landets barn från första januari 2008.
En bok för alla har gett ut 30 barn- och ungdomsböcker per år sedan 1976 och har nått helt nya grupper i samhället, inte minst barn och barnfamiljer alltså.
Jag letar förgäves efter Antonias namn men här är länken - så kan du också stödja uppropet och skriva på namnlistan. Det vore en konkret, politisk, åtgärd. Istället för allmosor, charity. Välgörenhet.
.
Via en låg gemensam skattefinansierad peng har rätt många fler än 4 000 barn, och det i alla samhällskikt, haft råd och tillgång till bra böcker. Bra barnböcker kräver att någon ger ut dom. Och det är bra att äga en bok, eller åtminstone kunna låna en bok, och är boken bra är det ännu bättre.
Läs Lessings nobeltal, Antonia, så fattar du galoppen.
Det fina i kråksången är att dina välgörenhetsspengar räcker lite längre också om En bok för alla överlever, eftersom hela idén är god litteratur till lågt pris. Mer smällkaramell för pengarna liksom.
.
En bok för alla biter ihop och fortsätter trots allt, men det blir givetvis inte råd till 30 titlar 2008, kanske 15 om man har tur. Troligare 12-13.
.
10 miljoner! Om det varit ekonomisk kris hade jag fattat det, men det är ju inte kris. Det är ju visserligen skattesänkningar för 65 miljarder från samma årsskifte. Vem fick alla dom pengarna?
Jag menar ni tar 10 miljoner från barnens bokhyllor för att sänka skatter med. Fjuttigt!
Plötsligt kändes den där barnboken till flyktingbarn inte lika tjusig längre, även om jag vet att uppsåtet är ärligt och uppriktigt.
Inte undra på att tomten mår lite tjuvtjockt idag.
Han kanske är lika förvirrad som jag är.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst önskar vi oss alla en Vit jul. Det finns många goda skäl, barnen till föräldrar som blir lagot lulliga och skojiga behöver specieltt få uppleva den VITA JULEN.

Kul att du tog upp den tråden.
//Åsa

Eva sa...

Absolut. Jag tycker det är viktigt även om jag är en fattig syndare själv. ;)