lördag, maj 12, 2007

Världens minsta stad ligger i Tösse

Ser ni att detta är begynnelsen av ett stadskvarter?

Hörnhuset i det som skulle ha blivit en småstad, nya Tösse centrum.
Nu blev det inte så. Det ligger en kyrka intill, busshållplatsen som skymtar på bilden samt en bensinmack och väldigt mycket åkermark, lervällig åker så långt ögat når.

Punkt.

Tösse ligger i Åmål kommun, i Dalsland, inte så särskilt nära någonting alls och framförallt inte invid järnvägen. Ändå döljer sig 850 invånare i nejden, i den här socknen. Tösse centrum ligger nån kilometer från den här bilden. Vid järnvägen.

Bilden tog jag i påskas, hela fenomenet är så absurt där kyrkan ståtar i vacken ovanför. Också den lite överdimensionerad för syftet.

Ett stadshus. En statoilmack, En busshållplats.

Historien söker jag fortfarande, men så har jag uppfattat vad som hände: för drygt hundra år sen var det tal om att dra järnväg här. Husbyggaren, vars namn jag inte vet, tyckte det var dags att flytta Tösse centrum, som ligger nere vid Vänern, till kyrkan och den nya järnvägsdragningen.

Så han startade helt sonika bygga en stad. Dock blev det bara ett hus i den staden, och därmed har vi funnit det som måste vara världens minsta stad, även om den naturligtvis inte fick några stadsprivilegier än mindre nåt namn. Men ett trevåningshus blev det.

Därför kallas den för Svängom.

Tösse centrum ligger kvar där det alltid har legat.
Vid Vänern. Vid järnvägen. Vykortet i svart-vitt är från 1910 då stationen i Tösse rimligen var ganska ny och därför en stolthet, något att göra vykort på.

Inga kommentarer: