torsdag, februari 08, 2007

Polisskolan, Albert Einstein och drogtesten

Moderaterna vill införa drogtester på våran gymnasieskola, Vilundaskolan, och det förefaller som om den folkpartistiske ordföranden tänkte klubba igenom det, på tvärs mot gällande lagstiftning.
*
Vad jag saknar de gamla socialliberalerna, humanisterna!
*
Nu är det skolmajor Jan Björklund som slagit an tonen; det ska vara betyg i ordning och uppförande och betyg från första klass och drogtester. Det är kvarsittning och beslagtagande av mobiltelefoner, och lärare ska kunna få trakassera elever som bär olika former av huvudbonader om de vill.
(Beslagta telefon handlar alltså icke om en lektion, detta är redan tillåtet, utan att ta elevernas egendom i beslag för en vecka eller en hel dag. Vad gäller huvudbonad blir det intressant att se om det bara gäller muslimska flickor och obstinata kepspojkar, eller om de även tänkte ge sig på unga vuxna judar. Ja, jag bara undrar.)
*
Det är kameror och det är vakter och det är sedan länge infört kontroll att man har rätt att vistas där = kort. Det senare är skolans eget val emellertid och bottnar i bekymmer med ovälkomna gäster som ställde till med bråk. Nu är det lugnt men jag hör att eleverna knorrar så någon vidare förankring har nog inte reglerna och lärarna förefaller inte heller vidare engagerade.
*
Om nu skolan själv hade tagit upp drogtestandet som en sista nödvändig utväg... Men integritetsproblemen kvarstår och jag har svårt att se vad straffet ska bli för den som vägrar underteckna kontrakt eller vägrar lämna urinprov. Eller ska ALLA testas? Eller ska SLUMPEN avgöra? Och om jag säger nej till att lämna urinprov? Avstängning? Strax före jul hade vi ett sådant fall i Årjäng, som jag skulle tro får JO:s dom över sig.
*
Nu handlar det om infama lokala Väsbymoderater som med uppifrånperspektiv vill pracka på skolan en ordning som den inte säkert vill ha. Och som sagt, lagvidrig är den också, men det har inte hindrat de nyliberala fortkörarna tidigare så...
* * *
Nej till droger är självklart i synnerhet i skolan. Om någon tror att det hjälper att skriva kontrakt om saken så gärna för mig, men kom inte och vifta med att elever ska stängas av för att de vägrat skriva under.
* *
Major Björklund lade nyligen utredningsdirektiv för framtidens gymnasieskola. (Oerhört märkligt, först väljer hela högern att konflikta sig genom gymnasiesutredningen istället för att sträva efter en stabil hållbar majoritet. Nu gör de samma sak en gång till genom att redan i direktiven anslå konfliktlinjen; här ska jävlar inga yrkeslinjer kvala in på högskolan! Det går naturligtvis inte vi socialdemokrater med på så därför kommer den reformen rivas upp i samma ögonblick som vi får chansen, antagligen innan den satts i sjön.)
*
Vi ska få en riktig klasskola igen, härligt.
I a-laget de gamla hederliga humanisterna, naturvetarna, teknikologer och samhällsvetare.
I b-laget hantverkarskrået, byggare, elektriker och bagare. De kan teoretiskt kanhända sen komplettera så de tillåts läsa vidare.
Och sen i c-laget det som kallas lärlingsutbildning som redan i direktiven saknar grundläggande krav på sånt som att kunna läsa, skriva, räkna.
Så var det med den hyllningen till bildning.
*
Jag ser en renässans för Hermods och tjugofemöresingenjörer, fattiglapparnas gymnasium, och jag sörjer humanisternas död i högern. Nu är det bara gammal försoffad klassyn kvar, socialkonservatism av typen "Antonia Ax:on Johnson stödjer stadsmissionen", och borta är de socialliberala ideal som såna som Bengt Westerberg stod för, (eget hem på långvården. )
*
Ni ska veta som läser detta att våra högerspöken på orten i samlad skara har deklarerat att välfärden är "ett komplement" till de frivilliga insatserna som alltså exempelvis stadsmissionen gör. Eller anhöriga till skröpliga (fattiga) gamla.
*
"Grunden för trygghet och gemenskap läggs i familjen och i ett starkt civilt samhälle såsom, idrottsrörelsen, kyrkan, samfunden och ideella organisationer. De offentliga välfärdssystemen är ett komplement till ett samhälle som i allt högre grad ska präglas av medmänsklighet, ansvarstagande och idealitet."
*
Centern och folkpartiet har fullständigt glömt sina gamla värden och trängs nu ivrigt om att få leka med moderaterna. Jag får rysningar längs ryggen när jag hör och ser dem. Några av de gamla moderaterna på orten är mer begåvade humanister och snabbare att försvara välfärden än dessa nya storstadsliberaler respektive centerpartister.
*
Så med major Jan Björklund vid rodret, med krav på betygsliknande omdömen från första klass, betyg i ordning och uppförande (Varför inte införa bokstavsbetygen också när ni ändå är igång, stort C i uppförande känns bekant.) så försvinner hela första kapitlet i skolans läroplan som handlar om kritisk granskning, respekt, demokrati, inflytande och andra värdegrundsfrågor.
Kvar finns polisskolan.
*
Jag ska bara ställa en liten fråga i marginalen.

Genier klarar sig alltid, men vems var felet att den unge Albert Einstein fick c, underkänt, i matematik. Var felet hans, hans föräldrars, eller skolans?

Och vad tror ni att den unge Albert hade sagt om nån pekat på honom med en högerhand och gormat; URINPROV? Hans pappa hade ändå två konkurser bakom sig, och lite konstig var han ju...

Inga kommentarer: