tisdag, februari 06, 2007

Klimat, Anja Pärson och nakna älgar
Klimathotet börjar få perversa följder.
Anja Pärson vinner VM i super G efter flera dagars väntan pga klimatet.
Dagens andra-nyhet handlar om älgar i Värmland.

När jag nu redan har skrivit om svanar och kalkoner i denna blog så kan jag väl lika gärna fortsätta med: naken-älgen.
Var femte älg i Värmlands-skogarna förefaller gå omkring spritt språngande naken.
Nakenchocken handlar förstås om ett kryp, en lus, och ännu framgår det inte men jag är beredd att sätta en slant på att löss som skalar av pälsen på vilda djur trivs bättre i varma klimat än i kalla. Varför skulle de annars skala bort den varma goa pälsen?

Det finns en del andra kryp som gillar varmt klimat också; mygg, diverse myror som käkar upp mitt hus på landet och alla fästingar som jag får plocka av de två fyrbeningarna hela sommaren lång. I somras tog jag fyra-fem om dagen på katten Pusen trots fästingsmotmedel. Och det långt in i oktober.

Vi har haft myggrekord i Östervåla, och eftersom jag delvis är uppvuxen (uppäten) i de trakterna på somrarna så kan jag bekräfta - de där myggen är inte att leka med normalt heller! Vi har en uppstoppad härhemma som pall.

Så det är myggrekord, och det är fästingsspridning och nu löss som käkar pälsdjur.
Nåt säger mig att översvämningarna av Arvika inte nödvändigvis är det största hotet, trots allt, av eventuella klimatförändringar.

Men - man måste väl göra skäl för sitt blognamn, Käringen mot Strömmen:

Är det så säkert att klimatförändringarna och uppvärmningen av klotet verkligen är resultatet av att vi spyr ut koldioxid i luften?


Det finns en hel del klimatforskare och annan forskning som pekar på att de förändringar vi upplever extra dramatiskt just nu, är alldeles naturliga. Som när isen låg på Stora Bält så somliga krigarkungar kunde transportera sig till slagfälten bakvägen. Eller som när vinodlarna långt upp i svealand... ja just det.

Vi har haft både varmt och kallt i denna del av världen inom räckhåll för vad mänskligheten klarat att uppteckna i form av ord, historiska berättelser, betraktelser, iakttagelser.
Nu är det ju lite enklare att få anslag till forskning som handlar om att bevisa tesen om att mänskligheten får börja ta ansvar för sitt oförsiktiga nedskräpande av jord och himmel och hav. Så ska det kanske vara också.

Och när 2 500 forskare världen över ska sammanställa sina rön i frågan är det naturligen en viss (=monstruös) övervikt av dem som hävdar att människan har ställt till det för hela jorden riktigt ordentligt och det är därför det stormar, är för varmt, är för kallt, översvämningar, torkkatstrofer och bränder och temperaturen på jorden har stigit med, om jag minns rätt, 0,8 grader. Celsius.

Det spelar kanske ingen roll om klimatet ändras naturligt eller om vi ställt till det, vi måste hur som helst göra något åt miljöförstöringen. Men finns det kanske en liten liten risk med att alltför okritiskt gå på den gängse linjen om kopplingen mellan bilavgaser, växthuseffekter och klimatförändringar?

Som exempelvis dessa två:
  • Hål i ozonlagret, orsakat av exempelvis freonutsläpp, får direkt effekt i form av UV-ljus starkare än natur och människa klarar, med cancer som följd t ex. Absurt nog kan ökade utsläpp av koldioxid i det fallet hjälpa hårt drabbade australier tex, kortsiktigt. Om vi alltså fokuserar på kodioxider, svavel och kväveutsläpp, riskerar vi glömma dem som är omedelbart farliga. Kan ta ett par till; bly, kvicksilver, utsläpp av antibiotika (ger resistenta bakterier överallt i naturen), bekämpningsmedel som DDT som man t ex vill använda mot malaria i Kenya där nu dödligheten når förfärande höjder och medicinering inte längre hjälper (resistens!). Utsläpp och kemikalier som rubbar den kemiska balansen i naturen, det brukar i dagligt tal kallas försurning och leder till att naturen sakta men säkert urlakas på diverse metaller som ställer till det när de hamnar på fel ställe. 35 miljoner döda eller döende i Bangladesh av arsenik i brunnar är, kanske, ett exempel på det fenomenet.
  • Den andra faran är den ständiga risken att man hojtar Vargen kommer så folk till slut tröttnar och revolterar, eftersom vargen inte kommer. Särskilt om de upptäcker att Bror Duktig, grisen ni vet, som skrikit högst om vargen, under tiden har ätit upp all maten och slängt matresterna i hela huset för andra att städa efter. Bror Duktig, det är vi det. Västvärlden.
Se där, nu fick jag in ett par djur till, grisar och vargar. Snart har hela Noahs ark samlats i denna blog...

Men mer seriöst:

Här en bra länk för lite gråskalor i en väldigt svår debatt och sen ett litet efter(s)tänk.
* * *
USA, Indien och Kina, ratificera Kyoto-protokollet! Kina gick i fjol förbi USA i oljekonsumtionsligan och leder nu både den ligan och nedsmutsningen.


* * * *
När Europa släckte lampan i fem minuter för att påminna om klimathotet i torsdags kväll tände vi i Sverige våra och gjorde av med MER ström än vanligt.


Jojo, så var det med det engagemanget. Det är en sak att skriva på namnlistor och en annan att sortera mjölkförpackningar, cykla till jobbet och spara ström.


(Själv satt jag på sammanträde och ägnade inte en tanke på klimatfrågor, mer upptagen som jag var av kontrapropositioner och fenomenet att bordläggning inte kan ställas mot återremiss.)

Eiffelltornet 19.59 torsdag kväll
Eiffeltornet 20.00 torsdag kväll.

Foton lånade från Reuters!

Tillagt i efterhand; DN 13 februari. Björn Lomborg, klimatforskare. Lomberg är också den danska högerregeringens miljörådgivare, ifrågasatt omdiskuterad. Han har en poäng, tycker jag, men fullföljer inte tanken - vilka är då de miljöhot vi borde prioritera. Han pratar om Hiv/Aids, malaria eller andra världsproblem, som om man bara kan hantera ett i taget.
Häri skiljer vi oss åt och det handlar om politik, eller möjligen kön och simultankapacitet =)

Inga kommentarer: