lördag, februari 03, 2007

Jag HATAR snigel

...är en ny folkrörelse som P3 satt igång. Björne (som i magasin) utsätts gång på gång för ren ondska av den där j-a snigel i programmet DEluxe.


Nu kom jag att tänka på snigel när jag läste - igen - bästa skolan-listan i Aftonbladet. Vem är den SNigel på SKolverket som har kommit på att publicera en tio-i-topplista över alla skolor varje år?

Strax kommer gymnasierna också.
("Välj rätt skola. Aftonbladet har listan på landets bästa - och sämsta skolor.")

Ingen kommer på tanken att göra en socio-ekonomisk analys som det heter - dvs skolornas resultat syns inte i betygsstatistik (meritvärdestatistik är ytterligare ett fult ord!), däremot avspeglar den där listan tämligen väl klass-skillnader.
Jamen vad fan tror ni - Lidingö klår Botkyrka. Lund slår Malmö.

SNIGEL på SKolverket - skärp dig. Ta fram siffror och tio- i topp listor som handlar om rörelse!
Om man har elever in i en skola som inte är särskilt studiemotiverade och släpper ut dem på andra sidan som nyfikna, kunniga, med lust att lära sig mera; då har man lyckats.

Det omvända - som kanske till och med sker i Lidingö och Lund - är väl när man får in en studiemotiverad elev från en studievan familj och släpper ut dem som uttråkade puckon som föraktar skolan. DE borde också hata SNIGEL!

Fast nu har Nathalie redan skrivit om det där och formulerat det mycket smartare.

Sen är det väl alldeles för mycket begärt att efterlysa någon form av grävande, granskande journalistik när det är så väldigt enkelt att använda det välkända greppet AFTONBLADET HAR HELA LISTAN!
Skolverket är ju trots allt en Myndighet och har därför alltid rätt.

Jag hatar snigel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

sist jag kollade så rangordnade inte skolverket skolor mer än efter alfabetet. Så "listningen" är aftonbladet eller nån annans eget initiativ. Så skolverket resonerar ungfär som du.

Eva Rundkvist sa...

Nix. De vet ju att resultatet blir som i AB. Och på (drygt) tio år som detta varit aktuellt varenda år har Skolverket ännu inte hittat en modell som beskriver förändringar. En skola som lyfter sig från x till y t ex
Eller en gymnasieskola som har låga meritvärden in och höga ut.
Men du har rätt - MÅNGA på skolverket resonerar som jag.
mvh Eva