söndag, februari 04, 2007

En obekväm sanning

Det går inte så bra för Reinfeldt och grabbarna i opinionen: alliansen har nu 42,2 procent mot 53,6 för s, v och mp. Största fallet i modern tid för en nytillträdd regering.
Socialdemokraterna fram med hela 1,7 procent på en månad till 41,4.

Så slår det mig. Siffran hittar jag nu undangömd på sidan tolv i Svenska Dagbladet denna morgon. Ingen kommentar. Enkel graf, med den intetsägande rubriken "Opinionsläget".
Det är inte lika ballt att presentera såna siffror för SvD som de där breda analyserna för ett år sedan, före valet, då opinionsläget var det omvända. (Söker förgäves denna info på SvDs nätupplaga, men där finns den överhuvudtaget inte. Kanske för att det är söndag?)

Invid emellertid en artikel signerad Göran Eriksson värd att notera (inte heller den ligger på svds webbplats, vad är det här?), den handlar om att statens kassakista är mer än välfylld just nu- men att det också skapoar en sårbarhet. Läser man därefter Klas Eklunds inlägg på DN Debatt så kan man sammanfatta:

1991-1994 hade en borgerlig regering en akut ekonomisk kris att hantera, dess orsaker kan man debattera men faktum är där; de klarade inte uppdraget. Resultatet blev en ekonomi i fritt fall, katastrofala underskott, lång tids reparation i form av nedskärningar följde.

Nu är situationen den omvända; ekonomin galopperar iväg, skatteintäkterna ökar snabbare än någon vågat tro och fler får jobb. Om den borgerliga alliansen förleds slösa med pengar även i det läget, och exempelvis justera överskottsmålet som Urban Bäckström talat om, så har vi med stor sannolikhet ett nytt mardsrömsscenario i antågande.
Och då är det väl bevisat i så fall. Borgarna kan inte regera i motvind, det vet vi. Men klarar de att hålla kursen i medvind? Jag tror inte det. Jag fruktar att de redan hunnit tappa ekonomisk fart. Fråga byggföretagen om deras byggplaner 2008...
1991 var det Danellgropar. nu är det Odellplattor. Same procedure...

Jag förstår att det smärtar husorganet SvD att behöva rapportera så obekväma sanningar, och hyser respekt för Göran Eriksson som törs göra det.

Inga kommentarer: