måndag, februari 05, 2007

Devota DN-journalister och lagårdshöns


Kaffet hamnade i vrångstrupen i morse, läste den fd vänsterradikalen Henrik Brors insmickrande ruta om hur duktig Fredrik Reinfeldt är på att hantera media. Dagens Nyheter.

Jisses så lättlurade de är dagens politiska journalister.
Makten böjer sig nådigt ner och informerar riksdagsjournalisterna om flytten till Sagerska palatset, om behovet av hjälp med hämta/lämna barn osv. Då blir det ingen skandal att vi skattebetalare tar hand om barnflickans räkning, städning av barnkammaren och tömning av diskmaskin samt inköp av 47 000 kronors-sängar - ovanpå den lön statsministern redan har, nota bene.

Detta är alltså Henrik Brors bärande tes: Informera så slipper du skandal. Dessvärre har han delvis rätt och i morse hörde jag skratten från regeringskansliets pressekreterare ända ut hit till förorten.

Dessvärre säger han inte detta som en del i en slags kritisk analys, utan som en beundrande liten devot kria om skickligheten i att hantera media genom öppenhet. Jaha, Gick han på den enkelt, det är verkligen intressant att höra från chefen för den politiska redaktionen på landets största morgontidning.

Visst, beskattad förmån - men kan du gå in till din chef och helt enkelt bara meddela att du nu skaffat dig en lönefömån som bil, barnflicka, gratis tv, städhjälp? Nehej. Tänkte väl det. Men bara man informerar om det så är det ok. Eller hur?

Vad Henrik Brors också missade var att skandalungen drunknade i en ny tur runt Danielsson, och dagens politiska journalister besitter samma grundläggande färdigheter som en lagårdshöna; de klarar bara att kackla om en sak i taget.

Så mediehanteringen runt statsministern får anses ha blivit bättre sedan ett par ministrar fick avgå och man lärt sig tekniken att slita fram några gamla band ur garderoberna på Statsrådsberedningen varje gång det drar ihop sig till skandal om barnflickor i Reinfeldtska hemmet. Medierna hojtar då lydigt på besked om Danielssons göranden annandagens morgon för två år sedan och glömmer barnflickorna.

Nu slår mig plötsligt; Vad gör Fredrik Reinfeldt - och media, speciellt Henrik Brors på DN - om det visar sig att de där beramade banden faktiskt innehåller bevis för att Danielsson hela tiden talat sanning?

Henrik Brors. Jag har ett filmtips till dig; se "Wag the dog".
Snacka om mediahantering!

Inga kommentarer: